Bli kjent med sabbaten Ostara

Skrevet av Belinda E. Kjernli.
Hekseårets fjerde sabbat kalles Ostara eller vårjevndøgn. Vårjevndøgn inntreffer når solen går inn i det astrologiske tegnet Væren, et sted mellom 19. og 23. mars. Væren er det tegnet som symboliserer handling, bevegelse og innvielse, noe som også er temaer tilknyttet vårjevndøgn.
På vårjevndøgn er antallet timer av lys og mørke i balanse. Selv om vårjevndøgnet handler om denne balansen, vektlegger gjerne hekser lyset på denne sabbaten. Dagene har blitt tydelig varmere og lengre siden Imbolc, og årstiden for gjenfødelse og overflod er på vei.
I tempererte soner blomstrer allerede mange vårblomster på denne tiden. I landlige områder kan man ofte se at nye gårdsdyr blir født rundt vårjevndøgn, og jorda klargjøres før nye avlinger skal sås. Dette er tiden for knopper og grønne skudd, og noen steder for den første blomstringen.
I det gamle Hellas og Romerriket markerte vårjevndøgn begynnelsen på et nytt år. Det samme gjaldt for perserne, som feiret nyttårsaften i tiden rundt jevndøgnet. Det er lett å forstå hvorfor folk fra gamle kulturer anså vårjevndøgnet for tiden for nye begynnelser: Årshjulet begynner på en ny runde på denne tiden av året, vi legger vinterens kulde bak oss, slik at naturen igjen kan vise oss sin friske energi, gleden ved gjenfødelse og lysets kraft.
Når de fleste av oss tenker på våren, får vi assosiasjoner til bilder og symboler gitt oss av den kulturen vi tilhører og dens vanligste religioner. Noen av de mer populære symbolske skikkene går ut på å dekorere egg, spise egg, pynte grener med grønne knopper på, samt motta gaver fra «Påskeharen».
Selv om dette er symboler vi gjerne forbinder med monoteistiske trosretninger, spesielt kristendommen, kan lærde fortelle at de alle har sine røtter i en førmonoteistisk, hedensk tid. Ordet «Easter» f.eks. (det engelske ordet for påske) kommer fra ordet Ostara, navnet på denne sabbaten, og navnet på en gammel germansk vårgudinne. Et av hennes symboler var det store kosmiske egget som alt kommer fra. Et annet navn på denne gudinnen, Eostre, dukker faktisk opp i tidlige kristne tekster. Eostre er Ostaras saxiske navn.
En gammel hedensk skikk som går forut for påskeskikkene, er å skjenke fargede egg i gave som et symbol på vekstpotensial og nytt liv. De dekorerte våreggenes popularitet fortsatte gjennom århundredene, selv om andre religioner kom til. Eggene mistet heller aldri sin opprinnelige symbolikk og mening. Et eksempel på integreringen av hedenske eggeskikker i kristendommen finner vi i gamle Russland. Der pleide kvinnene å legge dekorerte egg på gravene til avdøde familiemedlemmer, som en gave som skulle sikre nytt liv etter døden, gjenfødelse.
Vårgudinnene Ostara og Eostres symboler er den drektige haren, vårblomster og dekorerte egg.
Dekorerte kosmiske egg:
I heksenes verden symboliserer egg bl.a. potensial. Når du maler og dekorerer egg, fyller du dem med de magiske kvalitetene til fargene du bruker. Nedenfor følger en liste over farger og deres magiske og åndelige betydning.
Rød – Energi, lyst, lidenskap, drivkraft, ambisjon, handling, bevegelse og valg.
Rosa – Kjærlighet, vennskap, fred, harmoni, fellesskap, mildhet og sentimentalitet.
Blå – Følelser, flyt, psykisk oppmerksomhet, frihet, fred, ro og balanse.
Lavendelblå – Åndelig innsikt, åndelig oppvåkning og åndelig mestring.
Gul – Kommunikasjon, kunnskap, tale, læreevne, kreativitet og inspirasjon.
Gull – Helse, rikdom, glede, overflod og et godt liv.
Brun – Soliditet, jording, praktisk evne, oppklaring og arbeid.
Grønn – Finansiell seier, overflod, helse, vekst og omsorg.
Tenk litt over disse spørsmålene og noter gjerne ned svarene i din magiske dagbok:
Hvilke farger passer best inn i livet ditt akkurat nå? Hvilke farger skulle du ønske representerte livet ditt? Hvilke farger liker du ikke? Hvorfor? Hvis du vil dekorere egg til Ostara, hvilke farger tenker du at du kommer til å velge til eggene dine?
Kilde:
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick.
(Artikkelen har tidligere vært publisert på bloggen Idun’s Hage.)